TIETOA SAUNASTAMME

Saunamme rakensi Paavo Mäki vuonna 1947. Silloin sauna toimi yleisenä saunana, jota käyttivätkin turkulaiset säännöllisesti. Ajat olivat tuolloin erit sillä vain harvalla oli oma sauna.

Ajat kuitenkin muuttuvat ja niin on vuosien varrella muuttunut saunammekin. Kun Paavo ja Helmi Mäki siirtyivät saunanpitäjän paikalta seuraavaan. Astui remmiin heidän poikansa Jarkko Mäki. Sauna remontoitiin täysin kahteenkin kertaan ja nykyistä saunaa ei kyllä tunnistaisi enää samaksi kuin talon ulkokuoresta.

Nummen Saunassa ei ole herraa eikä jätkää

"Tarina historiasta:

Sodan aikaan alkoi Nummenmäelle nousta suurehko kivitalo. Paavo Mäki rakensi yleistä saunaa.

- Sodan aikana poliisit kävivät kyllä useampaan kertaan kyselemässä, että mitäs se Mäki täällä rakentaa, kun pitäisi sodassa olla, kertoo Nummen Saunan nykyinen omistaja Jarkko Mäki.

- Isä oli vammautunut autokolarissa ja näin ollen saanut vapautuksen asepalvelusta, hän taustoittaa.

Vuonna 1947 Paavon sauna oli valmis ja on siitä lähtien tarjonnut löylyjä turkulaisille.

- Kyllä tänne tultiin ihan jokaisella kulkuvälineellä potkukelkasta Mersuun, mutta saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia, sanoo saunamajuriksikin tituleerattu Mäki kertoessaan minkälaista väkeä saunomassa kävi.

Mäki on saanut katsella saunan toimintaa pienestä pitäen, joten tarinoita vuosien varrelta riittää.

- Isot pojat tulivat lauantaisin, korkkasivat sen kossupullonsa ja niin alkoivat tarinat kulkea. Löylyä heitettiin, ei mitään kippokaupalla, vaan ämpärikaupalla. Silloin meitä pikkupoikia vietiin, nauraa Mäki.

Toinen erityinen muisto liittyy 1960-luvun lopulle, kun armeija marssi Mäen saunaan. Pääskyvuoren kasarmin sauna oli remontissa ja koko varuskunta tuli Nummelle saunomaan.

- Siinä ne sitten kaikki istuivat pihakalliolla kiväärit tanassa odottamassa vuoroaan, tarinoi Mäki."

KEITÄ OLEMME
Paavo ja Helmi Mäki

SAUNAN PERUSTAJAT

Sodan jälkeen Paavo ja Helmi rakensivat tämän maamerkin Turun Nummenmäelle ja vielä yli 70 vuotta myöhemmin sauna on käytössä.

Jarkko ja Brita Mäki

2. SUKUPOLVI SAUNANPITÄJIÄ

Nykyään saunaa pyörittää Paavon poika Jarkko ja hänen vaimonsa Brita. Saunaperinne siis jatkuu jo toisessa polvessa.

Mäki ?

3. SUKUPOLVI SAUNANPITÄJIÄ

Saapa nähdä kenen kuvan saamme tähän sillä nykyisillä pitäjillä kaksi poikaa ja pari pojanpoikaakin jo. miten saunaperinne jatkuu vai jatkuuko?